S-ar părea că «c’est pas si simple que ça»

Message
Author
Ioan Dan COSMA
Posts:65
Joined:Thu Oct 31, 2019 3:29 pm
S-ar părea că «c’est pas si simple que ça»

#1 Post by Ioan Dan COSMA »

Bonjour à tous et à toutes,
Comment allez – vous? Ça va?

Drăgălaşilor, (de la a V-a la a XII-a tot „drăgălaşi” sînteţi)
[încercaţi voi alte variante diminutivale pentru clasele intermediare].
Ce nu a fost clar? Nimic.

Oare de ce, dacă împreună am stabilit coordonatele
pe care ne mişcăm/ lucrăm, încă din prima săptămînă de şcoală?
Structura anului şcolar este aceeaşi şi pentru mine şi pentru voi.
Termenele calendaristice pentru „Prima notă”, „A doua notă”, „A treia notă” au fost de asemenea bine stabilite, pentru că se impuneau de la sine.
Repartizarea exerciţiilor/ temelor am stabilit-o împreună tot din prima săptămînă de şcoală, ca să fie clară pentru tot anul şcolar şi să nu ne mai încărcăm memoria cu ea.
[Are şi „hard-ul” limitele lui, nu-i aşa?].
„Contractul de învăţare” (ce-i ăla?) este o înţelegere (scrisă sau nescrisă, nu mai contează), care la franceză, (mai exact la „Professeur COSMA”) însemna „deux exercices par semaine” (două exerciţii pe săptămînă), ceea ce nu este un capăt de ţară, (sensul acestei expresii îl aflaţi la română). Era să uit, formularea corectă este „deux exercices AU CHOIX = LA ALEGERE par semaine”. Dar cum principiile voastre sînt „hai să facem cît mai puţin şi, dacă se poate, deloc”, „de ce să am nota/ media 6 (şase), dacă pot să am 5 (cinci)” ... aţi ales să nu faceţi niciun exerciţiu. Wrong choice, vorba englezului. La toate astea se adaugă una din cele mai frumoase „perle” ale profesorilor: „Ai nota 7(şapte), asta ca să nu-ţi pun 3(trei) cum ai merita.”

În ataşamentul ppt o să aveţi senzaţia de déjà vu, pentru că am mai discutat despre adjectivele posesive. Cu toate astea, prima voastră reacţie a fost (şi poate încă mai este) că nu ştiţi mare lucru despre posesive.
Practic/ tehnic chiar că nu am înţeles de ce nu vă convine să rezolvaţi exerciţii într-un format editabil şi eu să vă ofer (eventuala corectare) aşa cum se vede în ataşamentul DEVOIR.

CONCLUZIE: ca să interacţionăm cît se poate de corect online, nu aveţi nevoie decît de un mail corect şi de (bună)voinţa de a lucra ceva la franceză.
VOULOIR c’est POUVOIR = a vrea înseamnă a putea.
POUVOIR nu are forme pentru imperativ,
adică nimeni nu poate să-ţi poruncească/ ordone/ comande să poţi ceva ...
La VOULOIR este aproape la fel: TU trebuie să (bine)voieşti să vrei ceva ...
À propos şi by the way, adresa mea electronică este: ioan_dan_cosma@yahoo.com
Bon REPOS, bon TRAVAIL et surtout bon COURAGE.
Ioan Dan COSMA
P.S.1 Aş fi foarte curios (deşi curiozitatea strică la frumuseţe) să aflu CE aţi înţeles din mesajul meu. CUM aţi înţeles va reieşi din răspunsurile voastre.
Attachments
LES ADJECTIFS POSSESSIFS 3 diapos.pptx
(70.54KiB)Downloaded 120 times
Devoir.docx
(14.84KiB)Downloaded 107 times

Return to “Clasa a VIII-a P”